Sigilarea este o metoda de prevenire a cariei din santuri,fosete, de pe suprafetele ocluzale si vestibulare ale molarilor si premolarilor si de pe suprafetele orale ale incisivilor superiori. Ea reprezinta un mod sigur si nedureros de a proteja dintii copiilor de carii.

Sigilantul este un material special destinat acestei manopere, ce contine particule de fluor care se elibereaza treptat pe o perioada indelungata de timp. Sigilantul formeaza o bariera solida care tine alimentele si bacteriile departe de suprafetele retentive ale dintilor. Aceasta bariera protectoare acopera toate micile neregularitati de pe suprafata dintelui, acest fapt fiind important deoarece cariile dentare incep sa se dezvolte in aceste zone.

Procedeul este destul de rapid, dureaza doar cateva minute pentru fiecare dinte in parte. Dintele se curata cu ajutorul periajului profesional si cu Air-Flowl si se aplica o substanta speciala care face legatura intre sigilant si dinte. In final se aplica lichidul de sigilare care este intarit cu ajutorul unei lampi cu ultraviolete. Manopera este in totalitate nedureroasa iar ocazional este necesara interventia pentru mici finisari ale materialului.

Sigilarile dureaza cativa ani, dar este bine ca medicul dentist sa verifice in mod regulat integritatea acestora deoarece materialul de sigilare se uzeaza in timp iar daca nu se face o verificare a acestora pot aparea carii in unele zone. Sigilarile se fac imediat dupa ce erup dintii permanenti. Acest lucru se intampla in jurul varstei de 5-7 ani( variaza de la copil la copil) iar restul dintilor se sigileaza pe masura ce erup.
Pentru o dantura sanatoasa : Nu uitati sa consultati medicul dentist o data la 3 luni!