Respiratia neplacuta este o tulburare frecventa care afecteaza majoritatea oamenilor la un moment dat din viata. Respiratia neplacuta poate fi tranzitorie sau cronica. Desi majoritatea cazurilor care asociaza respiratie neplacuta sunt tranzitorii, se estimeaza ca pana la 30% din populatie sufera de respiratie neplacuta cronica.
Desi cazurile de respiratie neplacuta nu sunt complet intelese o mare varietate de mirosuri neplacute provin de la resturile alimentare ramase in cavitatea orala care sunt procesate de microflora normala. Respectivele bacterii care se gasesc in mod normal in cavitatea orala sunt prezente pe limba. Stiati ca limba contine pe suprafata sa mai multe bacterii per cm decat orice alta parte a corpului?
Prin urmare, igiena orala corecta, care include si perierea limbii, poate reduce drastic respiratia neplacuta matinala. Perierea limbii ajuta la diminuarea placii si poate ameliora acuitatea gustativa si olfactiva. Pentru a peria limba puteti folosi o periuta electrica sau manuala Oral-B®. Medicul dentist va poate sfatui asupra periutei Oral-B® adecvate nevoilor dumneavoastra.

Respiratia neplacuta tranzitorie

Respiratia neplacuta tranzitorie este o conditie temporara provocata de mai multi factori. Resturile de alimente captive in spatiile inter-dentare pot provoca un miros neplacut. Cele mai bune exemple sunt ceapa si usturoiul. Alti factori implicati in respiratia neplacuta tranzitorie sunt produsele pe baza de tutun si dietele restrictive. Fumul de tigara usuca mucoasa orala si lasa propriul miros neplacut, in timp ce dietele restrictive pot provoca propriile mirosuri neplacute prin descompunerea substantelor chimice din fructe pe perioada de repaus alimentar.

Daca nu curatati zilnic dantura prin periaj si folosind ata dentara particulele alimentare raman in gura, colectand bacterii si emitand mirosuri caracteristice. Igiena dentara deficitara si boala parodontala pot reprezenta alte surse pentru o respiratie neplacuta. Pentru a evita respiratia neplacuta spalati regulat dintii cu o periuta de calitate din gama Oral-B® si folositi regulat ata dentara Oral-B® pentru a indeparta particulele alimentare ramase intre dinti.

Folositi in plus si o pasta de dinti din gama Blend-a-med care contine ingrediente cu rol in controlarea activitatii bacteriene, cum ar fi Triclosan. Acesta nu numai ca ajuta la pastrarea sanatatii danturii si gingiilor, ci si ofera o respiratie placuta, proaspata. Triclosan este eficient in reducerea mirosurilor neplacute. Nu uitati sa schimbati periuta de dinti la 3 luni, dupa recomandarea medicului dumneavoastra dentist.

Respiratia neplacuta cronica

Respiratia neplacuta cronica este o boala mai grava persistenta. Respiratia neplacuta cronica nu este doar un handicap care poate influenta relatiile dumneavoastra, ci poate reprezenta si un simptom al unei boli severe. Informati medicul dentist asupra acesteia, pentru a exclude aceasta cauza. Medicul dentist va poate recomanda un tratament special. Respiratia neplacuta cronica pare sa fie cauzata de suprapopularea cu anumite bacterii.
Gura uscata favorizeaza si ea respiratia neplacuta, deoarece productia de saliva este redusa, fapt care influenteaza microflora normala din cavitatea orala. Saliva ajuta la curatirea si umezirea mucoasei. In afara de gura uscata tranzitorie cuplata cu „respiratia matinala”, care apare in mod normal pe durata somnului, unele medicamente pot provoca gura uscata cronica, la fel ca si unele boli, cum ar fi infectiile pulmonare cronice, insuficienta hepatica sau renala, sau diabetul — toate acestea fiind caracterizate de o anumita „aroma” a respiratiei.

Cauzele respiratiei neplacute

Mai multe lucruri pot provoca respiratia neplacuta, este insa important de retinut ca majoritatea cauzelor privesc cavitatea orala:

 • igiena orala deficitara (periaj sau folosirea improprie a atei dentare).
 • boala gingivala.
 • consumul anumitor alimente cum sunt ceapa sau usturoiul.
 • tutunul si produsele alcoolice.
 • unele medicamente si boli si scaderea fluxului salivar.
 • boli sistemice, cum ar fi cancerul, tulburarile renale si hepatice.

Este dificila depistarea propriei respiratii neplacute, desi unele persoane pot resimti si un gust neplacut (metalic, acru, fecal, etc) in functie de gradul de uscaciune a mucoasei si severitatea respiratiei neplacute. Respiratia neplacuta este produsa de substante volatile (predominant compusi sulfurati volatili) produse de anumite bacterii orale. Producerea si eliberarea acestor componente sulfurate volatile (CSV) depinde de mai multi factori:

 • populatia bacteriana orala.
 • substantele cu care se hranesc bacteriile (anumite resturi alimentare).
 • fluxul de saliva.

Prevenirea respiratiei neplacute

Iata cateva modalitati de a preveni respiratia neplacuta :

 • Periati dantura de doua ori pe zi, preferabil dimineata si inainte de culcare, pentru cel putin doua minute. Nu uitati sa periati si limba. Consultati medicul dentist sau igienist pentru a va arata tehnica de periaj corecta.
 • Folositi periute de dinti din gama Oral-B® , medicul dentist va poate ajuta sa identificati varianta adecvata nevoilor dumneavoastra. Folositi ata dentara Oral-B® pentru a indeparta placa si particulele de alimente ramase intre dinti.
 • Folositi paste de dinti din gama Blend-a-med care contin agenti antibacterieni (de exemplu, Triclosan) care protejeaza contra respiratiei neplacute.
 • vizitati periodic medicul dentist pentru controale si curatarea profesionala a danturii.