O bună igienă orală începe din primii ani de viaţă ai copilului dumneavoastră. Chiar înainte de erupţia primilor dinţi, apariţia şi sănătatea acestora vor fi influenţate de anumiţi factori. De exemplu, tetraciclina, un antibiotic frecvent folosit, poate cauza pătarea dinţilor. De aceea, tratamentul cu tetraciclină nu se recomandă mamelor care alăptează sau femeilor aflate în a doua jumătate a perioadei de sarcină.

Metodele obişnuite de menţinere a sănătăţii orale, ca periajul şi folosirea aţei dentare, nu sunt necesare la sugari, deoarece primii dinţi încep să apară  din a şasea lună de viaţă. Însă şi pentru sugari există anumite măsuri de sănătate orală pe care trebuie să le cunoască orice părinte. Acestea includ prevenirea „cariilor de biberon” şi asigurarea unui aport suficient de fluor pentru copilul dumneavoastră.

Ce sunt „cariile de biberon” şi cum se pot preveni?
„Cariile de biberon” sunt determinate de expunerea frecventă a dinţilor şi gingiilor, în timp, la lichide îndulcite. Acestea includ laptele, laptele pentru sugari şi sucurile de fructe. Lichidele îndulcite se acumulează în jurul dinţilor timp îndelungat, în timpul somnului copilului, ducând la apariţia cariilor dentare care încep să se dezvolte pe dinţii frontali de sus şi de jos. Din această cauză, nu lăsaţi copilul să adoarmă cu biberonul cu lapte sau suc de fructe în gură. În loc de acestea, daţi-i copilului biberonul cu apă sau o suzetă, conform recomandărilor medicului dentist. Dacă alăptaţi sugarul, nu îl lăsaţi să se hrănească încontinuu. După fiecare masă, ştergeţi-i dinţii şi gingiile cu o batistă curată şi umedă sau cu un tifon.

Ce este fluorul şi cum ştiu dacă este suficient pentru copilul meu?
Fluorul este benefic, chiar şi înainte ca dinţii copilului să înceapă să apară. Acesta întăreşte smalţul dentar chiar în timpul formării dinţilor. În sistemul public de alimentare cu apă al oraşelor mari se adaugă fluor pentru o dezvoltare sănătoasă a dinţilor. Puteţi afla dacă apa pe care o beţi este fluorizată dând un telefon la staţia locală de alimentare. Dacă sursa dvs. de apă potabilă nu conţine (destul) fluor, medicul dentist sau pediatru poate prescrie fluor sub formă de picături, pe care să le administraţi zilnic copilului dumneavoastră. Dacă beţi apă îmbuteliată şi o folosiţi la gătit, discutaţi acest aspect cu medicul dumneavoastră sau cu medicul dentist. Este posibil ca aceştia să prescrie suplimente de fluor pentru sugar.