Bruxismul este acel fenomen atunci cand se strange si se scrasneste din dinti. Acest fenomen duce la abraziunea danturii si la dureri faciale sau ale articulatiei temporo-mandibulare. Exista doua tipuri de bruxism: cel diurn si cel nocturn.
Bruxismul diurn este un obicei de scrasnire a dintilor in timpul zilei, in special in situatii emotionale intense ce afecteaza structurile musculare; acesta poate cauza spasme si durere musculara, dureri de cap. O mare parte din populatie sufera de aceasta forma de bruxism.

Pentru bruxismul diurn, pacientii trebuie sa fie constienti de momentele in care scrasnesc dintii, care poate sa aiba loc in activitatile cotidiene. Ei trebuie sa constientizeze existenta acestui obicei vicios si sa incerce sa il evite.

Bruxismul nocturn poate avea diferite cauze, stomatologice si psihologice. Printre acestea din urma se numara necesitatea de a lua decizii, o anume forma de agresivitate reprimata, lipsa odihnei, anxietatea, frica, durerea, discomfortul, o intamplare marcanta din trecut.

In cazul in care bruxismul nu este provocat de probleme stomatologice, pentru tratarea acestuia se poate apela la terapii comportamentale menite sa reduca stresul emotional. In multe cazuri se recomanda purtarea in timpul somnului sau in decursul ziei( depinde de caz)a unor gutiere realizate de catre tehnicianul dentar, dintr-un material flexibil/cauciucat, menite sa absoarba forta muscaturii si sa evite frecarea dintilor intre arcade, care cauzeaza leziunile dentare si durerile faciale.

Mergeti la medic ul dentist daca observati urmatoarele: dureri în articulatie, in urechi; daca dantura este prost aliniata; daca aveti lucrari dentare incorect adaptate, vechi; daca aveti dintii abrazati; daca acuzati dureri de cap; daca partenerul dumneavoastra se plange de zgomotele din timpul somnului; inrautatirea unui defect dentar existent.

Este foarte important ca imediat ce sesizati aceasta problema sa va adresati unui medic dentist, deoarece, lasata netratata, poate duce la: abrazarea dintilor; spasme si dureri musculare; dureri de cap; degradarea, din punct de vedere estetic, a dintilor, sensibilitate dentara; migrarea, fisurarea si fracturarea dintilor; perturbari ale somnului; oboseala matinala; mobilitate dentara patologica, leziuni ale obrajilor si limbii produse de marginile ascutite ale dintilor abrazati.