Tartrul se formeaza prin mineralizarea in timp a placii bacteriene impreuna cu sarurile de calciu din saliva. Acesta adera de suprafata dintilor dar si pe alte zone dure cum ar fi obturatiile, puntile dentare, implantele dentare, proteze, aparate ortodontice, reprezentand un factor favorizant aparitiei boliilor parodontale.

Detartrajul este un tratament ce consta in spargerea si indepartarea depozitelor de tartru cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Acesta are o ansa metalica ce vibreaza si vibratiile produse duc la dezintegrarea tartrului. Manopera este nedureroasa dar sensibilitatea dintilor este diferita asa ca uneori poate fi neplacut. In aceste cazuri o simpla anestezie locala rezolva toata problema.

Ce se intampla daca se depune tartru?

Acumularea de tartru determina imflamarea gingiilor ceea ce numim noi gingivita, care se manifesta prin umflarea/marirea, inrosirea, modificarea culorii si sangerarea acestora. Daca tartrul persista perioade mai indelungate pe dinti si, in special in regiunile subgingivale, nu doar gingiile au de suferit, ci chiar si osul . Acesta, in incercarea de a se proteja de infectia cauzata de bacterii se retrage lasand dintii fara o buna implantare. Astfel acestia se vor misca tot mai tare si in cele din urma vor cadea.

Acest fenomen poarta numele de boala parodontala( asa numita parodontoza) si este unul dintre cele mai dezastruase efecte ale tartrului.

Se recomanda efectuarea unui detartraj o data la 6 luni iar la pacientii cu implate dentare o data la 4 luni