Atentie ! Curatatul pietrei ( detartrajul ) NU distruge dintii.
„Piatra” sau tartrul dentar este alcatuita în mare parte din saruri de calciu din saliva care se depun pe dinti, foarte asemanator depozitelor de calcar de pe chiuveta sau vase de bucatarie. Tartrul se depune an special pe fata interna a dintilor inferiori, pe fata dinspre obraz a molarilor superiori , precum si în zone in care dintii nu se pot curata bine – dintii înghesuiti, dinti pe care pacientul nu mesteca pentru ca îl dor sau nu mai au antagonisti ( opusi ).
Tartrul are initial o culoare alb-galbuie, fapt ce îl face mai putin observabil, însa apoi se coloreaza în maro sau negru de la diverse alimente sau de la nicotina la fumatori. Tartrul este un factor care favorizeaza parodontopatiile, afectiuni ale tesutului care mentine dintele în os. Parodontopatiile netratate duc la infectii, dinti care se misca si, în final la extractii.
Tartrul se poate elimina doar de catre medicul dentist, printr-o procedura simpla denumita detartraj. Aceasta consta în curatarea dintilor cu un instrument manual sau cu un instrument cu ultrasunet, care disloca tartrul de pe dinti. Orice detartraj este urmat de o sedinta de periaj profesional, cu o perie rotativa si o pasta speciala sau cu un aparat care sableaza cu bicarbonat suprafata dentara , care elimina si ultimele resturi si lustruieste dintii, întârziind astfel depunerile viitoare de tartru.
Multi oameni fac gresala de a se opune detartrajului. Unii cred ca îndepartarea pietrei dentare atrage dupa sine slabirea danturii. În realitate, piatra îndeparteaza gingia de pe dinte, dezgolindu-l. Deoarece tartrul retine resturile alimentare, periajul nu se poate face corect, iar igiena bucala este compromisa..
Daca igiena bucala nu se face corect, piatra se poate depune si pe lucrarile protetice.
Cât priveste coloratia bruna a dintilor la fumatori, aceasta se datoreaza patrunderii superficiale a nicotinei la nivelul smaltului. Ea poate fi îndepartata cu ajutorul unor periute speciale sau cu sistemul air flow, cu bicarbonat si jet de apa. Nu se recomanda sub nici o forma practicarea detartrajului în afara cabinetelor stomatologice si folosirea instrumentelor improvizate, care nu fac decât sa raneasca gingia. Sunt interzise substantele chimice pentru dizolvarea pietrei, care ataca gingia si smaltul si duc la leziuni ale partilor moi.