Traditionalele obturatii cu amalgam au fost folosite de peste un secol. Au rezistat foarte bine dar totusi dezavantajul este ca nu sunt estetice si pot fi vizibile atunci cand zambiti sau radeti.

Obturatiile cu compozit pot fi o solutie alternativa in foarte multe situatii. Cu timpul tehnologia a avansat si acum compozitele au capatat propietati mult mai bune,devenind mai rezistente in timp si mai compatibile cu tesutul dentar. Culorile compozitului pot fi amestecate pentru a obtine nuanta naturala a dintelui, astfel incat in cele mai multe cazuri, obturatiile devin invizibile.

Procedeul terapeutic pentru realizarea unei obturatii coronare fizionomice, decurge astfel: in cazul in care exista un proces carios pe un dinte, prima data se curata caria cu ajutorul unei freze pana ce ramne numai structura dentara sanatoasa. In cazul in care cavitatea curatata este aproape de camera pulpara(nerv),atunci se adauga un material denumit hidroxid de calciu, pentru a realiza o protectie la acest nivel.

Dupa ce s-a pregatit cavitatea, se spala, se degreseaza (cu ajutorul unei bulete cu alcool sau apa oxigenta), se usuca ( cu spray-ul de la unit) si se aplica un gel – acid phosphoric, pentru a crea retentie(microcanalicule) in structura dentara. Acest acid, dupa cateva secunde se spala, se usuca din nou cavitatea si se aplica solutia adeziva-bonding-ul( substanta care lipeste obturatia de dinte). Acest bonding se fotopolimerizeaza cu ajutorul lampii cu ultraviolete(lumina albastra).

In final se adauga materialul compozit care se va modela specific zonei de dinte care lipseste.La final, cand obturatia este modelata se fotopolimerizeaza ,pentru ca tot materialul depus sa se intareasca.Ele pot fi modelate si finisate pentru a crea cat mai mult posibil , aspectul natural al dintelui.

Cu obturatiile de compozit puteti zambi linistiti fara a lasa sa se observe ca ati fost la medical dentist.