Implanturile dentare sunt stâlpi sau cadre metalice introduse prin interventie chirurgicala sub gingie, în osul maxilar. Dupa montare, pe implanturi se sprijina dintii artificiali.

La ce folosesc implanturile dentare?
Fiind fixate în osul maxilar, implanturile servesc drept suport stabil pentru dintii artificiali. Protezele si puntile dentare montate pe implanturi nu vor aluneca si nu vor migra – deosebit de important pentru mâncat si vorbit. Ca suport, au rol de sustinere a protezelor si puntilor – ca si a coroanelor individuale montate pe ele – dând o senzatie mai naturala decât cele fara implanturi.

Pentru unele persoane, puntile si protezele obisnuite nu sunt deloc confortabile sau chiar imposibile, din cauza durerilor, a crestelor alveolare slabite sau a reflexului de voma. În plus, puntile dentare obisnuite trebuie ancorate de dintii care încadreaza bresa edentata. Un avantaj al implanturilor este ca dintii învecinati nu trebuie pregatiti sau slefuiti pentru a sustine dintii artificiali.

Implanturile se monteaza numai daca gingiile si osul permit acest lucru – trebuie sa fie sanatoase pentru a putea sustine implantul. Dupa efectuarea implantului, trebuie sa mentineti sanatatea acestor structuri. O igiena orala sanatoasa si controalele dentare de rutina sunt esentiale pentru durabilitatea implanturilor.

Implanturile dentare sunt, în general, mai mult decât alte metode de înlocuire a dintilor.

Asociatia Americana a Medicilor Dentisti recomanda doua tipuri de implanturi ca fiind sigure. Acestea sunt:
•    Implantul intraosos – inserat pe cale chirurgicala direct în osul maxilar. Dupa vindecarea tesutului gingival din jurul acestuia, este necesara o noua interventie chirurgicala pentru a ancora un stâlp de implantul original. În final, de stâlp se ataseaza un dinte/dinti artificiali, sau mai multi dinti grupati ca punte sau proteza dentara.
•    Implantul subperiostal – consta dintr-un cadru metalic inserat în osul maxilar imediat sub tesutul gingival. Pe masura ce se vindeca gingia, cadrul metalic se fixeaza în os. Stâlpii atasati la acest cadru ies prin gingii. Ca si la implantul intraosos, dintii artificiali se monteaza pe acesti stâlpi.

Cât rezista implanturile dentare?
Implanturile rezista în general 10-20 de ani, în functie de locul implantului si de respectarea igienei orale si a controalelor dentare de rutina de catre pacient. Molarii fiind mai supusi efortului si uzurii, implanturile de molari nu dureaza atât de mult cât cele frontale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *