Periaj
Periajul profesional se realizeaza in cabinet cu ajutorul unei periute montata la piesa cot a unitului dentar si cu o pasta speciala.
Acest periaj profesional are ca scop inlaturarea placii bacteriene de pe suprafata dentara, indepartarea discromiilor dentare externe,cauzate de alimente si tutun si indepartarea depunerilor de tartru fixate superficial.
Acest periaj profesional se realizeaza doar in cabinet si nu trebuie confundat cu perajul rotativ de la domociliu.
Este recomandat sa se realizeze un periaj profesional cel putin o data la 2 luni.
De ce este necesar periajul profesional?
Placa bacteriana dentara – factorul principal al aparitiei cariei dentare si a parodontopatiilor marginale (afectiune parodontala). Placa bacteriana – este reprezentata de microorganisme ce adera pe suprafata dintilor si nu poate fi îndepartata prin jet de apa sau simpla clatire; este prezenta si pe suprafetele plombitelor, aparatelor ortodontice, lucrarilor protetice. Placa bacteriana poate fi observata ca un depozit de culoare alb-galbui, în special la baza dintilor. Examinarea clinica se realizeazã în oglinda, atât de catre medic cat si de pacient analizand zonele colorate unde periajul a fost insuficient sau ineficient.
Detartraj
Tartrul se formeaza prin mineralizarea in timp a placii bacteriene impreuna cu sarurile de calciu din saliva. Acesta adera de suprafata dintilor dar si pe alte zone dure cum ar fi obturatiile, puntile dentare, implantele dentare, proteze, aparate ortodontice, reprezentand un factor favorizant aparitiei boliilor parodontale.
Detartrajul este un tratament ce consta in spargerea si indepartarea depozitelor de tartru cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Acesta are o ansa metalica ce vibreaza si vibratiile produse duc la dezintegrarea tartrului. Manopera este nedureroasa dar sensibilitatea dintilor este diferita asa ca uneori poate fi neplacut. In aceste cazuri o simpla anestezie locala rezolva toata problema.
Ce se intampla daca se depune tartru?
Acumularea de tartru determina imflamarea gingiilor ceea ce numim noi gingivita, care se manifesta prin umflarea/marirea, inrosirea, modificarea culorii si sangerarea acestora. Daca tartrul persista perioade mai indelungate pe dinti si, in special in regiunile subgingivale, nu doar gingiile au de suferit, ci chiar si osul . Acesta, in incercarea de a se proteja de infectia cauzata de bacterii se retrage lasand dintii fara o buna implantare. Astfel acestia se vor misca tot mai tare si in cele din urma vor cadea.
Acest fenomen poarta numele de boala parodontala( asa numita parodontoza) si este unul dintre cele mai dezastruase efecte ale tartrului.
Se recomanda efectuarea unui detartraj o data la 6 luni iar la pacientii cu implate dentare o data la 4 luni
Gutiere bruxism
Bruxismul este acel fenomen atunci cand se strange si se scrasneste din dinti. Acest fenomen duce la abraziunea danturii si la dureri faciale sau ale articulatiei temporo-mandibulare. Exista doua tipuri de bruxism: cel diurn si cel nocturn. Bruxismul diurn este un obicei de scrasnire a dintilor in timpul zilei, in special in situatii emotionale intense ce afecteaza structurile musculare; acesta poate cauza spasme si durere musculara, dureri de cap. O mare parte din populatie sufera de aceasta forma de bruxism.
Pentru bruxismul diurn, pacientii trebuie sa fie constienti de momentele in care scrasnesc dintii, care poate sa aiba loc in activitatile cotidiene. Ei trebuie sa constientizeze existenta acestui obicei vicios si sa incerce sa il evite.
Bruxismul nocturn poate avea diferite cauze, stomatologice si psihologice. Printre acestea din urma se numara necesitatea de a lua decizii, o anume forma de agresivitate reprimata, lipsa odihnei, anxietatea, frica, durerea, discomfortul, o intamplare marcanta din trecut.
In cazul in care bruxismul nu este provocat de probleme stomatologice, pentru tratarea acestuia se poate apela la terapii comportamentale menite sa reduca stresul emotional. In multe cazuri se recomanda purtarea in timpul somnului sau in decursul ziei( depinde de caz)a unor gutiere realizate de catre tehnicianul dentar, dintr-un material flexibil/cauciucat, menite sa absoarba forta muscaturii si sa evite frecarea dintilor intre arcade, care cauzeaza leziunile dentare si durerile faciale.
Mergeti la medic ul dentist daca observati urmatoarele: dureri în articulatie, in urechi; daca dantura este prost aliniata; daca aveti lucrari dentare incorect adaptate, vechi; daca aveti dintii abrazati; daca acuzati dureri de cap; daca partenerul dumneavoastra se plange de zgomotele din timpul somnului; inrautatirea unui defect dentar existent.
Este foarte important ca imediat ce sesizati aceasta problema sa va adresati unui medic dentist, deoarece, lasata netratata, poate duce la: abrazarea dintilor; spasme si dureri musculare; dureri de cap; degradarea, din punct de vedere estetic, a dintilor, sensibilitate dentara; migrarea, fisurarea si fracturarea dintilor; perturbari ale somnului; oboseala matinala; mobilitate dentara patologica, leziuni ale obrajilor si limbii produse de marginile ascutite ale dintilor abrazati.
Sigilare
Sigilarea este o metoda de prevenire a cariei din santuri,fosete, de pe suprafetele ocluzale si vestibulare ale molarilor si premolarilor si de pe suprafetele orale ale incisivilor superiori. Ea reprezinta un mod sigur si nedureros de a proteja dintii copiilor de carii.
Sigilantul este un material special destinat acestei manopere, ce contine particule de fluor care se elibereaza treptat pe o perioada indelungata de timp. Sigilantul formeaza o bariera solida care tine alimentele si bacteriile departe de suprafetele retentive ale dintilor. Aceasta bariera protectoare acopera toate micile neregularitati de pe suprafata dintelui, acest fapt fiind important deoarece cariile dentare incep sa se dezvolte in aceste zone.
Procedeul este destul de rapid, dureaza doar cateva minute pentru fiecare dinte in parte. Dintele se curata cu ajutorul periajului profesional si cu Air-Flowl si se aplica o substanta speciala care face legatura intre sigilant si dinte. In final se aplica lichidul de sigilare care este intarit cu ajutorul unei lampi cu ultraviolete. Manopera este in totalitate nedureroasa iar ocazional este necesara interventia pentru mici finisari ale materialului.
Sigilarile dureaza cativa ani, dar este bine ca medicul dentist sa verifice in mod regulat integritatea acestora deoarece materialul de sigilare se uzeaza in timp iar daca nu se face o verificare a acestora pot aparea carii in unele zone. Sigilarile se fac imediat dupa ce erup dintii permanenti. Acest lucru se intampla in jurul varstei de 5-7 ani( variaza de la copil la copil) iar restul dintilor se sigileaza pe masura ce erup. Pentru o dantura sanatoasa : Nu uitati sa consultati medicul dentist o data la 3 luni!
Respiratie Neplacuta
Respiratia neplacuta este o tulburare frecventa care afecteaza majoritatea oamenilor la un moment dat din viata. Respiratia neplacuta poate fi tranzitorie sau cronica. Desi majoritatea cazurilor care asociaza respiratie neplacuta sunt tranzitorii, se estimeaza ca pana la 30% din populatie sufera de respiratie neplacuta cronica. Desi cazurile de respiratie neplacuta nu sunt complet intelese o mare varietate de mirosuri neplacute provin de la resturile alimentare ramase in cavitatea orala care sunt procesate de microflora normala. Respectivele bacterii care se gasesc in mod normal in cavitatea orala sunt prezente pe limba. Stiati ca limba contine pe suprafata sa mai multe bacterii per cm decat orice alta parte a corpului? Prin urmare, igiena orala corecta, care include si perierea limbii, poate reduce drastic respiratia neplacuta matinala. Perierea limbii ajuta la diminuarea placii si poate ameliora acuitatea gustativa si olfactiva. Pentru a peria limba puteti folosi o periuta electrica sau manuala Oral-B®. Medicul dentist va poate sfatui asupra periutei Oral-B® adecvate nevoilor dumneavoastra.
Respiratia neplacuta tranzitorie
Respiratia neplacuta tranzitorie este o conditie temporara provocata de mai multi factori. Resturile de alimente captive in spatiile inter-dentare pot provoca un miros neplacut. Cele mai bune exemple sunt ceapa si usturoiul. Alti factori implicati in respiratia neplacuta tranzitorie sunt produsele pe baza de tutun si dietele restrictive. Fumul de tigara usuca mucoasa orala si lasa propriul miros neplacut, in timp ce dietele restrictive pot provoca propriile mirosuri neplacute prin descompunerea substantelor chimice din fructe pe perioada de repaus alimentar.
Daca nu curatati zilnic dantura prin periaj si folosind ata dentara particulele alimentare raman in gura, colectand bacterii si emitand mirosuri caracteristice. Igiena dentara deficitara si boala parodontala pot reprezenta alte surse pentru o respiratie neplacuta. Pentru a evita respiratia neplacuta spalati regulat dintii cu o periuta de calitate din gama Oral-B® si folositi regulat ata dentara Oral-B® pentru a indeparta particulele alimentare ramase intre dinti.
Folositi in plus si o pasta de dinti din gama Blend-a-med care contine ingrediente cu rol in controlarea activitatii bacteriene, cum ar fi Triclosan. Acesta nu numai ca ajuta la pastrarea sanatatii danturii si gingiilor, ci si ofera o respiratie placuta, proaspata. Triclosan este eficient in reducerea mirosurilor neplacute. Nu uitati sa schimbati periuta de dinti la 3 luni, dupa recomandarea medicului dumneavoastra dentist.
Respiratia neplacuta cronica
Respiratia neplacuta cronica este o boala mai grava persistenta. Respiratia neplacuta cronica nu este doar un handicap care poate influenta relatiile dumneavoastra, ci poate reprezenta si un simptom al unei boli severe. Informati medicul dentist asupra acesteia, pentru a exclude aceasta cauza. Medicul dentist va poate recomanda un tratament special. Respiratia neplacuta cronica pare sa fie cauzata de suprapopularea cu anumite bacterii. Gura uscata favorizeaza si ea respiratia neplacuta, deoarece productia de saliva este redusa, fapt care influenteaza microflora normala din cavitatea orala. Saliva ajuta la curatirea si umezirea mucoasei. In afara de gura uscata tranzitorie cuplata cu "respiratia matinala", care apare in mod normal pe durata somnului, unele medicamente pot provoca gura uscata cronica, la fel ca si unele boli, cum ar fi infectiile pulmonare cronice, insuficienta hepatica sau renala, sau diabetul — toate acestea fiind caracterizate de o anumita "aroma" a respiratiei.
Cauzele respiratiei neplacute
Mai multe lucruri pot provoca respiratia neplacuta, este insa important de retinut ca majoritatea cauzelor privesc cavitatea orala:
- igiena orala deficitara (periaj sau folosirea improprie a atei dentare).
- boala gingivala.
- consumul anumitor alimente cum sunt ceapa sau usturoiul.
- tutunul si produsele alcoolice.
- unele medicamente si boli si scaderea fluxului salivar.
- boli sistemice, cum ar fi cancerul, tulburarile renale si hepatice.
Este dificila depistarea propriei respiratii neplacute, desi unele persoane pot resimti si un gust neplacut (metalic, acru, fecal, etc) in functie de gradul de uscaciune a mucoasei si severitatea respiratiei neplacute. Respiratia neplacuta este produsa de substante volatile (predominant compusi sulfurati volatili) produse de anumite bacterii orale. Producerea si eliberarea acestor componente sulfurate volatile (CSV) depinde de mai multi factori:
- populatia bacteriana orala.
- substantele cu care se hranesc bacteriile (anumite resturi alimentare).
- fluxul de saliva.
Prevenirea respiratiei neplacute
Iata cateva modalitati de a preveni respiratia neplacuta :
- Periati dantura de doua ori pe zi, preferabil dimineata si inainte de culcare, pentru cel putin doua minute. Nu uitati sa periati si limba. Consultati medicul dentist sau igienist pentru a va arata tehnica de periaj corecta.
- Folositi periute de dinti din gama Oral-B® , medicul dentist va poate ajuta sa identificati varianta adecvata nevoilor dumneavoastra. Folositi ata dentara Oral-B® pentru a indeparta placa si particulele de alimente ramase intre dinti.
- Folositi paste de dinti din gama Blend-a-med care contin agenti antibacterieni (de exemplu, Triclosan) care protejeaza contra respiratiei neplacute.
- vizitati periodic medicul dentist pentru controale si curatarea profesionala a danturii.