Obturatii coronare

Traditionalele obturatii cu amalgam au fost folosite de peste un secol. Au rezistat foarte bine dar totusi dezavantajul este ca nu sunt estetice si pot fi vizibile atunci cand zambiti sau radeti.

Obturatiile cu compozit pot fi o solutie alternativa in foarte multe situatii. Cu timpul tehnologia a avansat si acum compozitele au capatat propietati mult mai bune,devenind mai rezistente in timp si mai compatibile cu tesutul dentar. Culorile compozitului pot fi amestecate pentru a obtine nuanta naturala a dintelui, astfel incat in cele mai multe cazuri, obturatiile devin invizibile.

Procedeul terapeutic pentru realizarea unei obturatii coronare fizionomice, decurge astfel: in cazul in care exista un proces carios pe un dinte, prima data se curata caria cu ajutorul unei freze pana ce ramne numai structura dentara sanatoasa. In cazul in care cavitatea curatata este aproape de camera pulpara(nerv),atunci se adauga un material denumit hidroxid de calciu, pentru a realiza o protectie la acest nivel.

Dupa ce s-a pregatit cavitatea, se spala, se degreseaza (cu ajutorul unei bulete cu alcool sau apa oxigenta), se usuca ( cu spray-ul de la unit) si se aplica un gel - acid phosphoric, pentru a crea retentie(microcanalicule) in structura dentara. Acest acid, dupa cateva secunde se spala, se usuca din nou cavitatea si se aplica solutia adeziva-bonding-ul( substanta care lipeste obturatia de dinte). Acest bonding se fotopolimerizeaza cu ajutorul lampii cu ultraviolete(lumina albastra).

In final se adauga materialul compozit care se va modela specific zonei de dinte care lipseste.La final, cand obturatia este modelata se fotopolimerizeaza ,pentru ca tot materialul depus sa se intareasca.Ele pot fi modelate si finisate pentru a crea cat mai mult posibil , aspectul natural al dintelui.

Cu obturatiile de compozit puteti zambi linistiti fara a lasa sa se observe ca ati fost la medical dentist.

Tratamente de canal

Pulpa dentara sau asa numitul '' NERV'' este acea parte a dintelui care ne creaza de cele mai multe ori probleme in decursul vietii.

De la o simpla carie dentara netratata la timp, se ajunge ca aceasta sa avanseze asa de mult incat infecteaza pulpa dentara(nervul). Infectia pulpei dentre ( indiferent de gradul acesteia) provoaca durerile de dinti, de multe ori insuportabile.

In aceasta situatie, medicul dentist este nevoit sa scoata din dinte, tesutul pulpar infectat.

De multe ori, din cauza ca infectia pulpei dentare a fost mare,sunt necesare cateva sedinte de tratament cu aniinflamatoare sau antibiotice(introduse in canalul radicular).

Extirparea pulpei dentare se realizeaza astfel:

  • se face o anestezie locala;
  • se curata dentina alterata(cariata);
  • se creaza o deschidere in camera pulpara;
  • cu ajutorul unor ace endodontice se extirpa tesutul pulpar din canal/canale;
  • ulterior se realizeaza obturatia de canal (umplerea canalelor cu materiale destínate acestui procedeu).

Obturatiile de canal pot fi realizate astfel:

  1. Obturatii de canal prin metoda clasica
  2. Obturatii de canal prin metoda moderna-3D

Obturatia de canal / metoda clasica

Obturatia de canal prin metoda clasica are la baza ''sigilarea'' canalului radicular cu ajutorul unui con de gutaperca si pasta de canal.

Dupa ce s-a facut extirparea pulpei dentare, se usuca canalul radicular cu conuri de hartie, se probeaza conul de gutaperca pentru a fi siguri ca ajunge pana la apex( de preferat sa se realizeze un control radiografic), se introduce pasta, cu un ac rotativ, pana la 1 mm de apex, se introduce conul de gutaperca si in final se pune o obturatie de baza (ciment cu ionomer de sticla) in camera pulpara - deasupara canalelor, pentru a izola obturatia radiculara.

Obturatia de canal / metoda moderna 3D

Obturatia de canal moderna se realizeaza prin condensarea si injectarea gutapercii in canalul radicular realizand astfel o sigilare tridimensionala. Aceasta interventie se face cu ajutorul unui sistem ce contine un condenstor de gutaperca si un pistol ce injecteaza gutaperca incalzita,in spatiile ramase neizolate sau in canalele radiculare aberante. Se procedeaza astfel: dupa ce s-a extirpat pulpa dentara,se usuca canalele radiculare, se probeaza conul master (principal)de gutaperca, se trece acest con de gutaperca printr-un sigilant de canale(pasta de sigilare), se introduce in canalul radicular si cu ajutorul unui instrument denumit plugger, se condenseaza vertical.

Dupa condensarea conului master, cu ajutorul pistolului , se injecteaja in canal gutaperca lichida pentru a sigila tridimensional toata lungimea lui. Astfel se obtine o obturatie perfecta, tridimensionala pe toata lungimea canalului.