Cum îşi menţin sănătatea orală persoanele vârstnice?
Dinţii pot ţine o viaţă, dacă îi îngrijiţi cum trebuie şi mergeţi la medic pentru controale dentare de rutină. Indiferent de vârstă, puteţi să vă menţineţi sănătatea danturii şi a gingiilor prin periaj de două ori pe zi cu o pastă de dinţi fluorurată, folosirea zilnică a aţei dentare, controale de rutină şi periaj profesional.

Ce probleme de sănătate orală sunt specifice vârstnicilor?
Chiar dacă vă periaţi şi curăţaţi dinţii regulat cu aţă dentară, este posibil să nu scăpaţi de anumite probleme dentare specifice vârstnicilor. În general, vârstnicii sunt afectaţi de situaţii ca purtarea protezelor, administrarea medicamentelor şi problemele generale de sănătate. Din fericire, medicul dentist şi medicul de familie vă pot ajuta să treceţi cu bine peste majoritatea situaţiilor de acest gen.

 • Cariile dentare pe suprafeţele radiculare sunt mai frecvente la vârstnici. De aceea sunt importante folosirea pastei de dinţi fluorurate, curăţarea zilnică cu aţa dentară şi controalele de rutină.
 • Sensibilitatea dentară se poate amplifica odată cu înaintarea în vârstă. În timp, gingiile suferă un fenomen de retracţie, expunând zonele neprotejate de smalţ ale dinţilor. Aceste zone sunt deosebit de sensibile la durerea provocată de alimentele şi băuturile prea reci sau prea calde. În cazurile severe, dinţii manifestă o sensibilitate la aerul rece şi la băuturile şi alimentele prea acre sau prea dulci. Dacă aveţi dinţi sensibili, încercaţi să folosiţi o pastă de dinţi specială. Dacă problema persistă, mergeţi la medicul dentist; această sensibilitate poate indica o afecţiune mai gravă, cum ar fi caria dentară, fisurarea sau fractura unui dinte.
 • Gura uscată este o afecţiune des întâlnită la vârstnici, fiind provocată de unele medicamente şi de anumite boli. Netratată, problema gurii uscate poate duce la distrugerea dinţilor. Medicul dentist poate recomanda diverse metode de stimulare a fluxului salivar, tratamente sau medicamente adecvate pentru prevenirea problemelor asociate gurii uscate.
 • Sănătatea orală poate fi afectată de afecţiuni preexistente ca diabetul, bolile cardiace sau cancerul. Nu ezitaţi să-l informaţi pe medicul dentist despre ele, pentru ca acesta să aibă o imagine globală a stării dvs. de sănătate şi să vă ajute să rezolvaţi problemele specifice.
 • Protezele dentare vă pot face viaţa mai uşoară, însă nu uitaţi că au nevoie de o îngrijire specială. Respectaţi cu atenţie instrucţiunile medicului dentist şi nu ezitaţi să vă adresaţi medicului dacă apar probleme. În cazul celor care poartă proteze dentare pe termen lung, se recomandă un control anual.
 • Afecţiunile gingivale sunt boli potenţial grave care ne pot afecta la orice vârstă, mai ales după 40 de ani. Un număr de factori pot amplifica severitatea afecţiunilor gingivale:
   • Dieta neechilibrată
   • Igiena orală precară
   • Bolile sistemice ca diabetul, bolile cardiace şi cancerul
   • Factorii comportamentali ca stresul şi fumatul
   • Anumite medicamente care au efecte secundare la nivelul gingiilor

Este important ca o afecţiune gingivală să fie depistată de timpuriu, deoarece procesele din primul stadiu sunt reversibile. Controalele dentare de rutină pot garanta detectarea precoce şi implicit începerea tratamentului la timp. La modul ideal, este mai uşor să prevenim instalarea unei afecţiuni gingivale printr-o igienă orală corectă.

 • Coroanele şi punţile dentare au rolul de a susţine dinţii deterioraţi şi de a-i înlocui pe cei pierduţi. Coroana dentară foloseşte la învelirea completă a unui dinte deteriorat. Pe lângă susţinerea dintelui, coroana are şi rol estetic, de corectare a formei sau alinierii dintelui. Punţile dentare sunt soluţia pentru înlocuirea unuia sau mai multor dinţi lipsă. Acestea acoperă breşa edentată, spaţiul cu dinţi lipsă. Punţile se cimentează de dinţii naturali sau artificiali care încadrează spaţiul edentat.