Protetica dentara se ocupa cu refacerea functiilor aparatului stomatognat prin protezarea cu proteze fixe (coronite, punti dentare fixe), semimobile (proteze scheletate, supraproteze) si proteze mobile. Scopul final este de a reda sau de a oferi pacientilor echilibrul functional, estetic si psihic.
Coroana dentara Punte dentara Proteza totala
Lipsa unui dinte sau a unui grup de dinti lasa un loc liber pe arcada si poate produce tulburari fizionomice, fonetice si masticatorii, tulburari care pot determina afectiuni parodontale, articulare sau digestive. Edentatia partiala este o stare clinica orala caracterizata prin absenta unuia sau mai multor dinti. Absenta dintilor poate fi cauzata lipsei mugurilor dentari precum si a pierderii unor dinti deja erupti, complet sau incomplet pe arcada.
Edentatia partiala se restaureaza protetic prin punti dentare, proteze mobilizabile scheletate sau nu si prin restaurari combinate ori implante cu coroane de substitutie. Puntile dentare sunt destinate restaurarii edentatiilor partiale de mica intindere.
Exista mai multi termeni utilizati in desemnarea acestor restaurari: punti dentare, proteze partiale conjuncte. Optiunile protetice de tratament in edentatia partiala pot fi proteze scheletate, proteze partiale acrilice si restaurari protetice fixe pe implante endoosoase.
Optiunile protetice in edentatia totala constau in protezele totale conventionale, restaurari protetice fixe (punti totale) pe implanturi sau restaurari protetice mobile supraproteze pe implanturi. Avind colaborari cu importante laboratoare de tehnica dentara, specialistii nostrii realizeaza lucrari protetice din materiale de ultima generatie